BMB: Brannvernsamarbeidet mur og betong

English

Milliarder opp i røyk

Norge er det landet i Norden som desidert har høyest økonomiske tap på branner.

Nok en gang har vi opplevd store og tragiske branner.
Bransjeorganene for mur og betong mener det er enkelt å forklare hvorfor: Knapt noe land i verden bygger mer i tre enn Norge. Og tre brenner.

- De siste ukers mange branner får en til å spørre: Hvorfor brenner det så mye i Norge? Flere eksperter har vært på banen og noen forsøker å forklare det med nordmenns holdninger. Men er det egentlig ikke nokså enkelt? Knapt noe land i verden bygger mer i tre enn hva vi gjør i Norge, sier prosjektleder Bjørn Vik i BMB, (Brannvernsamarbeidet Mur og Betong)

- Uansvarlige politikere

Han viser til et leilighetskompleks på Nannestad hvor 14 leiligheter brant ned til grunnen.

- Dette komplekset var bygget i henhold til de nyeste forskriftene. Hadde det vært oppført i ubrennbare materialer, ville sannsynligvis brannen begrenset seg til én leilighet, sier Krokstrand.

Han undrer seg over kommuner som oppfører kommunale bygg som barnehager, skoler, syke- og aldershjem i tre.

- Når vi ser resultatet av pyromanenes ugjerninger i Drammen, er det vanskelig å skjønne at politikerne velger kortsiktige løsninger. Det er direkte uansvarlig å bygge slike bygg i brennbare materialer for å få lavest mulig byggekostnader, mener han.

Norge på skadetoppen

Tall som BMB har innhentet fra United Nations Fire Statistics, viser at de direkte brannkostnadene i Norge utgjorde 0,22 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) i perioden 2003-2005. Dette er i særklasse høyest i Norden.

Brannkostnadene i Norge er 47 prosent høyere enn i Finland, hvor brannkostnadene er estimert til 0,16 prosent av BNP. De tilsvarende måltallene for Sverige og Danmark er 0,15 og 0,18 prosent av BNP.

Enkel løsning

- I første halvår i år hadde vi 15 prosent flere branner enn på samme tid i fjor. Hva gjør man så i forhold til dette? Jo, nå jobbes det for at forskriftene skal gjøre det enda lettere å bygge med tre, påpeker Vik.


Flere byer har programfestet å bygge mer i tre, og noen steder er det planer om å bygge leilighetsbygg i tre på over 10 etasjer.

- Det er grunn til å spørre: Når skal vi egentlig lære? Hvorfor fokuserer man ikke i stedet på å bygge mer i uantennelige materialer? Naturligvis brenner det i bygg i mur og betong også, men materialene er med på å begrense omfanget av brannen, sier Bjørn Vik.